Sertifisering for transport av løsull i prefabrikerte elementer

By Nicole Dendulk
mai 02, 2019

Ønsket fra husbyggere rundt om i Norden har vært tydelig: Vi vil kunne blåse løsull i prefabrikerte elementer og være sikre på at det ikke blir noen setninger under transporten – er det engang mulig? Svaret er nå ja!

Men vi begynner fra begynnelsen. Et spennende produktutviklingsprosjekt hos Knauf Insulation er Supafil Max. Det handler om en industrialisert prefabrikert rigg som blåser store flater med løsull og ferdigstiller det prefabrikerte elementet. Du hørte riktig – en perfekt løsning for alle husprodusenter som bygger hus i fabrikk.

Tøffe tester hos rise

Interessen fra husprodusentene har vært stor, men de har av forståelige grunner etterspurt en form for garanti for at det ikke blir setninger i løsullen under transport.

– Knauf Insulation har jobbet i flere år med å finne en løsning, og for å få en tredjepartskontroll av dette kontaktet vi RISE, forklarer Kenneth Ingmarsson, teknisk leder for Knauf Insulation i Norden. Hos RISE (Research Institutes of Sweden) fikk produktet gjennomgå uavhengige, internasjonale ristetester og autentiske transporter i forskjellige slags lastebiler på forskjellige typer veier. Og det gikk bra!

– Etter en uke med knallharde tester landet vi på nøyaktig riktig densitet. Det innebærer at vi nå har et sertifikat for transport, og dessuten med god sikkerhetsmargin, forteller en svært fornøyd Kenneth Ingmarsson.

Slik ble testen utført

Testen foregikk slik at løsull ble blåst manuelt inn i regelmessig bygde elementer, så vel mindre elementer som fullstore veggelementer i forskjellige utførelser. Ristetesten som ble utført, innebærer at elementet settes fast på en rigg som rister kraftig i en times tid.

– Det er en gigantisk risting i et bredt frekvensomfang – hva som helst kunne blitt ristet i stykker under testen, forsikrer Kenneth og fortsetter:

– Vi blåste, ristet, tømte, blåste på nytt, ristet og tømte til vi fant riktig densitetsnivå. Da testet vi også transport av elementene på trailer på forskjellige veier. Vi målte igjen – og det viste seg at det ikke hadde blitt noen setning under transporten heller.

Neste trinn – sintef-sertifikat

Dette innebærer at Knauf Insulation har åpnet markedet for å blåse løsull på fabrikk – og har som første leverandør en tredjepartskontrollert setningstest. Nå påbegynnes også prosessen med å konvertere til SINTEF-sertifikat, et naturlig skritt i og med at det allerede nå finnes en svært stor interesse fra norske husprodusenter.

Company news
SUSTAINABILITY JOURNEY 2023 HIGHLIGHTS’ RAPPORT

BLI MED PÅ VÅR ‘SUSTAINABILITY JOURNEY: 2023 HIGHLIGHTS’ RAPPORT

Vi er stolte av å presentere vår internasjonale ‘Sustainability Journey: 2023 Highlights’. I denne rapporten presenteres Knauf Insulations fremskritt innenfor bærekraftstrategien med fokus på sikkerhet, medarbeiderengasjement, reduksjon av karbondioksid og den sirkulære økonomien. Den belyser også hvordan våre forsknings-, ressurs- og renoveringsinitiativer for 2023 setter energieffektivitet i sentrum for bedre bygninger.

30.11.2023
Knauf_Insulationa_Digital_Stand_Bygg_Reis_Deg_2023

Velkommen til vår stand på Bygg Reis Deg!

Hjertelig velkommen til Bygg Reis Deg!

Neste uke går årets Bygg Reis Deg av stabelen. Hjertelig velkommen til vår stand, Hall C, C03-32! Der vil Erland Brørby, Leif Sundal, Cato Remstad og Kenneth Ingemarsson gi deg informasjon om våre isolasjonsprodukter og hvordan vi kan hjelpe deg.

Tid: 18-21 oktober
Stand: Hall C, C03-32
Plats: Bygg Reis Deg, Nova Spectrum, Lillestrøm, Oslo
 

Seminar om "Framtidens Isolering"!

Bli med oss på Fokus på Bygg Reis deg for et spennende 30-minutters seminar om "Framtidens Isolering". Vi vil diskutere økte krav til miljøvennlighet, Ecose-teknologien, EPDer, effektiviteten av løsullisolasjon og fordeler for Timber Frame Manufactures. Dette er en mulighet du ikke vil gå glipp av.

Tid: Onsdag 18/10 kl 12.00 – 12.25.
Plats: 
Utstillerscenen i hall D.


Vi ses på Bygg Reis Deg!

15.10.2023