Espen var skeptisk – men ble overbevist

Espen var skeptisk – men ble overbevist
Espen var skeptisk – men ble overbevist

Espen Rudshaug, prosjektleder hos Skanska Norge AS, var skeptisk til løsull som isoleringsmetode. Testresultater og referanseobjekter overbeviste ham. Lavenergi- og passivhusene i nye Finstad Park i Ski ble isolert med Supafil Frame fra Knauf Insulation. – Jeg er svært fornøyd – og glad for at jeg ble overbevist.

Finstad Park i Ski, som ligger knapt tre mil sør for Oslo, er et stort byggeprosjekt som omfatter ti huskropper og totalt 262 leiligheter. I snitt har drøyt 70 personer jobber på stedet i fire år, og i 2017 skal hele prosjektet ferdigstilles med de fire siste passivhusene.
Prosjektet startet med tre hus som ble bygd etter dagens myndighetskrav (TEK10), deretter ble det satt opp tre lavenergihus (som skal gi 25 prosent lavere energiforbruk enn dagens krav), og til slutt kommer de fire passivhusene. Det virkelige resultatet har imidlertid blitt bedre.
– Standardhusene er 25 prosent mer energieffektive enn standardkravene. Og lavenergihusene har en energigjenvinning som ligger på 78–79 prosent, altså på grensen til 80 prosent energigjenvinning, som er kravet for passivhus, sier Espen Rudshaug.

Skeptisk først
En viktig forklaring er at alle hus bygges med like yttervegger med en tykk bærende stålkonstruksjon som gir plass til mye isolering. Det som skiller husene fra hverandre, er ganske enkelt vinduenes isoleringsevne samt graden av effektiv varmegjenvinning i ventilasjonen.
– Jeg var først skeptisk til løsull. Jeg har hovedfokus på kvalitet, og jeg var redd for at løsullen ville pakke seg sammen over tid slik at den øvre delen av veggene fikk dårlig isolering, sier Espen Rudshaug.
Men han fikk se den grundige dokumentasjonen som var utarbeidet angående effekten til Supafil Frame. Og dessuten noen referanseobjekter, blant annet i Trondheim.
– Jeg er selvsagt, akkurat som alle andre, fornøyd med at løsull sparer tid og ikke gir unødvendig spill. Dessuten er ikke tømrerne mine akkurat overbegeistret for arbeidet med tradisjonell isolering, sier Espen og ler.

Kvaliteten først
Men det er kvaliteten i arbeidet som er det viktigste, og også der er Espen fornøyd. Selv om han forsikret seg om at jobben ble gjort som han ville.
– Jeg ville ikke få byggelementene levert ferdig isolerte, jeg ville blåse isoleringen på plass. Jeg tror likevel at det er større risiko for at isoleringen pakker seg sammen under transport på lastebil.
Isoleringen ble altså utført på plassen av Ringsaker Takelementer, som produserte veggelementene, samt løsullsentreprenørene Frogner Isolering i Løken og Norsk Husisolering. Alle brukte Supafil Frame fra Knauf Insulation.
– Jeg er spesielt fornøyd med hvordan løsullen fordeler seg i alle krinker og kroker i veggelementene. Det gjør isoleringen garantert effektiv.