Offentlig finansiering må støtte dyp rehabilitering
Europas boligmasse er kjent for høy energisløsing, og Europakommisjonen anslår at 75 % av EUs bygningsmasse er energi-ineffektiv, og at under 1 % av bygningene rehabiliteres årlig.
Ifølge rapporten vil en total rehabilitering av boliger medføre at en tredjedel av EUs medlemsstater reduserer sitt endelige energiforbruk til romoppvarming med minst 50 %, mens over halvparten av medlemsstatene vil oppnå besparelser på minst 45 %.
Rapporten konkluderer med at revideringen av EPBD må sikre at prosjekter med dyp rehabilitering prioriteres, og at MEPS må fokuseres på å forbedre de europeiske bygningene som har dårligst energiytelse. Offentlig finansiering, inkludert krisehjelp, gjenopprettingsfond og støtteordninger, bør alle utformes slik at de støtter dyp rehabilitering av bygninger og gir en total utfasing av fossile brensler.
Hvordan ble BPIE-undersøkelsen gjennomført?
Rapporten analyserer funnene fra to rehabiliteringsscenarioer som BPIE modellerte for årene fram til 2050.
I det ene scenarioet så man på effekten av å totalrehabilitere alle boliger i EU innen 2050. I det andre så man på en situasjon hvor 2 % av bygningene – prosentandelen foreslått av Kommisjonen – rehabiliteres hvert år fram til 2050.
Modelleringen viste at 30 % av bygningene ikke vil være rehabilitert i 2050 med en rehabiliteringstakt på 2 %, og at 235 TWt i potensielle energibesparelser vil gå tapt. Det tilsvarer Australias totale strømforbruk.
Modellen med total rehabilitering – som stipulerte at rehabiliteringstakten minst måtte dobles til 2 % innen 2030 for deretter å økes til 3 % innen 2035 og 4 % innen 2040 for at alle boliger skulle være rehabilitert innen 2050 – ga derimot et energibesparelsespotensial på 777 TWt eller en reduksjon i energibehovet for romoppvarming i boliger med 44 % (sammenlignet med 2020).