Miljøet taler for EcoBatt

By Anonym
februar 11, 2015

Trenden er tydelig, ifølge Kenneth Ingemarsson, teknisk sjef i Knauf Insulation. Det blir stadig mer fokus på miljøspørsmålene når det gjelder isoleringsmaterialer, i alt fra produksjon til arbeidsmiljø og energiforbruk.

– Alt taler for produktene i Eco-serien, nå og i fremtiden, sier Kenneth Ingemarsson.

EcoBatt og EcoBlanket fra Knauf Insulation har samme isolerende egenskaper som tradisjonelle glassullsprodukter. Men ellers er forskjellene store. EcoBatt og EcoBlankett inneholder opptil 80 prosent resirkulert glass. ECOSE® Technology, et bindemiddel som Knauf selv har utviklet, gir en rekke fordeler: ECOSE-bindemiddelet er en biobasert teknologi fri for formaldehyd. ECOSE-fordelene gir et fleksibelt produkt som er luktfritt og lett å skjære i. Interessen for EcoBatt og EcoBlanket har økt jevnt i Norden de siste årene – og nå står produktene foran et gjennombrudd, tror Kenneth Ingemarsson.

– Interessen øker jevnt. Jeg merker det blant annet på at jeg får stadig flere tekniske forespørsler – alt fra byggere og arkitekter til studenter og privatpersoner som vil vite mer om blant annet U-verdiene for EcoBatt og EcoBlanket.

Eco-serien støttes

En annen ting som taler for EcoBatt og EcoBlanket er at tradisjonelle PF-bindemidler med formaldehyd først begrenses for på sikt å fases ut.

– I april 2015 strammes EUs regelverk ytterligere inn når det gjelder bruk av formaldehyd. Det gagner selvsagt våre Eco-produkter. ECOSE® Technology er bare et av flere vellykkede resultater av Knaufs satsing på forskning og utvikling. I tyske Iphofen, der Knauf har sitt hovedkontor, har Knauf et eget, stort laboratorium som er godkjent for ulike tester. Knauf Insulation har over 20 registrerte patenter forbundet med ECOSE. Også i Belgia og England er det laboratorier som er knyttet til Knauf Insulations fabrikker.

– Dette er mine kolleger i den europeiske organisasjonen, og der pågår det et kontinuerlig forbedringsarbeid, sier Kenneth Ingemarsson.

Company news
Hotelbyggning Koli Nationalpark Finland

Energieffektiv hotellbygging i vakre Koli nasjonalpark i Finland

Knauf Insulation Finland har innledet et samarbeid med Lämmin Koti OY i et spennende prosjekt på et hotellbygg i Koli nasjonalpark i Finland. Formålet med samarbeidet er å tilby blåseisolering av høy kvalitet og bidra til økt energieffektivitet i byggeprosessen.

Tero Mäkinen, selger for Knauf Insulation Finland, møtte eieren av Lämmin Koti, Markku Väänänen, på hotelltomten i Koli, der Lämmin Koti-teamet jobbet med isolering av loftet. Lämmin Koti feirer 10-årsjubileet sitt i år og har fra starten av vært spesialisert innen renoverings- og byggeløsninger som forbedrer energieffektiviteten i hjemmemiljøer.
 

Fokuset på blåseull har gitt resultater.

Markku Väänänen uttrykker begeistringen sin for samarbeidet og kommenterer: ”I løpet av de siste årene har vi hatt et sterkt fokus på å installere blåseisolering, og Knauf Insulation har vært en pålitelig samarbeidspartner helt fra starten av. Vi har etablert posisjonen vår i Joensuu og Norra Karelen og er anerkjente for ekspertisen vår innen blåseisolering. ”

Lämmin Koti gjennomfører prosjekter av ulike størrelser, og den økte etterspørselen etter ekstra isolering på grunn av stigende energikostnader har fått både boligforeninger og privatpersoner til å bestille tjenestene deres. I tillegg til disse prosjektene er selskapet nå involvert i det store hotellprosjektet i Koli, der isoleringen av loftet er en viktig del av arbeidet. Selv om byggeaktiviteten har avtatt den senere tiden, har behovet for ekstra isolering fortsatt å øke.

Lämmin Koti har også planer om å utføre flere prosjekter med tilleggsisolering for fasader, der Knaufs Supafil blåseull kan brukes til å forbedre energieffektiviteten ved renovering av eldre bygninger. Selskapet ser et betydelig potensial for denne typen prosjekter i fremtiden og har allerede utført veggisolering i både nye og eldre hus.

Markku Väänänen peker på fordelene med Knaufs Supafil Frame-produkt og forteller at når man blåser inn Knaufs isolasjon i et mørkt og trangt loft, forstår man fordelene ved å blåse med hvit ull. ”Hvit ull er mye mer synlig for installatøren, noe som garanterer bedre arbeidskvalitet”, forteller Markku.
 

Miljøvennlighet handler om mer enn bare å bruke gjenvunne materialer som råvarer.

”Blåseull med lett vekt og stor lastkapasitet er til fordel både for oss og kunden", fortsetter Markku Väänänen. ”Stigende drivstoff- og energikostnader påvirker også oss. Produktet er fremstilt av gjenvunnet glass og har en svært gunstig transportvekt i forhold til de blåste kubikkmeterne. Når vi kan få plass til flere hundre kubikkmeter ull i kjøretøyet vårt, trenger vi ikke å ta unødvendige turer tilbake til lageret. Det passer ekstra godt her i Norra Karelen, der vi har store avstander å dekke.”

”Alt dette er relatert til Knauf Insulations bredere miljøtenking, der fokus ikke bare ligger på råmaterialet, men også på energien som inngår i produksjon og transport. Isolering var tidligere litt som å ha på dunjakke når det var kaldt. Det handlet først og fremst om å holde huset varmt. Vi har lenge gått i bresjen for et bredere syn på miljøvennlighet. Råmaterialet er ikke lenger nok i seg selv, selv om gjenvunnet glass er et utmerket utgangspunkt som råvare for isolering. Det er mange andre faktorer knyttet til produksjon og transport, og disse jobber vi kontinuerlig med å gjøre mer miljøvennlige”, avslutter Markku Väänänen.

12.07.2023