«Mer energieffektive bygninger krever skjerpede regler»

By Nicole Dendulk
september 26, 2019
«Mer energieffektive bygninger krever skjerpede regler»

Sveriges mål er å halvere energibruken i bygninger til 2050, sammenlignet med 2005.          Men for å nå målet må vi begynne med å minimere varmebehovet ved å avhjelpe klimaskallet, det vil si tilleggsisolere grunn, tak og vegger. Det sier bransjeorganisasjonen Swedisol.

Det er Plan- og bygningsetatens byggregler som gjelder, mens kommunene skal kontrollere at reglene følges.

– Problemet er at kravene er altfor lave. De følges ikke, og kommunene mangler tilsyn. Bare 30 prosent av alle nybygde boligblokker lever opp til kravene. Det er bemerkelsesverdig. Dessuten finnes det ingen sanksjonsmuligheter, forteller Mats Björs, administrerende direktør hos Swedisol, bransjeforeningen for Sveriges ledende mineralullforetak.

Tar for lang tid

Det foreligger et forslag om at Plan- og bygningsetaten skal ta over tillsynsansvaret. Det finnes også et initiativ fra SVEBY* som har skapt et system for bedre kontroll av forventet og faktisk energibruk. Systemet er godkjent av flere større byggefirma og interesseorganisasjoner.

– Men det tar for lang tid. Disse problemene har vært her lenge. Vi burde ha en standard som ligger nærmere kravene for passivhus. Det skulle ikke innebære noen større merkostnad i forhold til den reduserte energibruken og økte komforten det vill gi, konstaterer Mats Björs.

Strengere krav i Danmark

Situasjonen er omtrent den same i Norge og Finland når det gjelder boligblokker. I Danmark er kravene strengere, men der har de et annet klima.

– Når det gjelder energieffektive bygninger, har vi langt igjen I Sverige. I Danmark synes de vi slurver og har for lave energipriser. Høyere energipriser og at varme og varmtvann ikke inkluderes i leien, kan redusere bruken betydelig, avslutter Mats Björs.

* SVEBY står for «Standardisere og verifisere enerigytelse i bygninger» og er et bransjeoverskridende program som utvikler hjelpemidler for overenskomster om energibruk.

Company news
SUSTAINABILITY JOURNEY 2023 HIGHLIGHTS’ RAPPORT

BLI MED PÅ VÅR ‘SUSTAINABILITY JOURNEY: 2023 HIGHLIGHTS’ RAPPORT

Vi er stolte av å presentere vår internasjonale ‘Sustainability Journey: 2023 Highlights’. I denne rapporten presenteres Knauf Insulations fremskritt innenfor bærekraftstrategien med fokus på sikkerhet, medarbeiderengasjement, reduksjon av karbondioksid og den sirkulære økonomien. Den belyser også hvordan våre forsknings-, ressurs- og renoveringsinitiativer for 2023 setter energieffektivitet i sentrum for bedre bygninger.

30.11.2023
Knauf_Insulationa_Digital_Stand_Bygg_Reis_Deg_2023

Velkommen til vår stand på Bygg Reis Deg!

Hjertelig velkommen til Bygg Reis Deg!

Neste uke går årets Bygg Reis Deg av stabelen. Hjertelig velkommen til vår stand, Hall C, C03-32! Der vil Erland Brørby, Leif Sundal, Cato Remstad og Kenneth Ingemarsson gi deg informasjon om våre isolasjonsprodukter og hvordan vi kan hjelpe deg.

Tid: 18-21 oktober
Stand: Hall C, C03-32
Plats: Bygg Reis Deg, Nova Spectrum, Lillestrøm, Oslo
 

Seminar om "Framtidens Isolering"!

Bli med oss på Fokus på Bygg Reis deg for et spennende 30-minutters seminar om "Framtidens Isolering". Vi vil diskutere økte krav til miljøvennlighet, Ecose-teknologien, EPDer, effektiviteten av løsullisolasjon og fordeler for Timber Frame Manufactures. Dette er en mulighet du ikke vil gå glipp av.

Tid: Onsdag 18/10 kl 12.00 – 12.25.
Plats: 
Utstillerscenen i hall D.


Vi ses på Bygg Reis Deg!

15.10.2023