HVA PERMITTERINGER OG ARBEID HJEMME HAR LÆRT OSS OM AKUSTISK TRIVSEL

By Knauf Insulation
juni 01, 2021

Høy lyd fra konferansesamtaler, barn som krangler, hjemmeskole, støyende TV-lyd fra naboen, hunder som bjeffer, naboer som roper og de konstante klemtene fra biler og scootere som leverer varer på døren…

Livet under pandemien har gitt oss mye nyttig lærdom om viktigheten av akustisk trivsel.

”Verden utenfor kan virke roligere, men støyen inne i leiligheten min er langt mer forstyrrende fordi jeg oppholder meg der hele tiden,” forteller Maro Puljizević, som bor i en blokk i Ljubljana i Slovenia.

”Treningsrommet i bygget er for eksempel stengt, men de som bor over meg, har begynt å følge treningstimer på nett. Før hørte jeg bare fottrinnene deres, men nå gir treningshoppene deres gjenklang i hele leiligheten.

”Jeg er også mer oppmerksom på andre naboers TV-vaner og musikkvalg, og legger merke til mekanisk støy fra heissystemet, klimaanlegget og varmtvannsrørene.

”En annen ting er at leiligheten min for tiden er ganske tom, så jeg tar meg stadig i å rope for å overdøve ekkoet når jeg sitter i en konferansesamtale.”

Økende behov for lydisoleringsløsninger i hjemmet

I likhet med millioner av andre som tilbringer mer tid hjemme enn noen gang, planlegger Maro å gjøre noe for å bedre akustikken. Som prosjektleder for akustikk i forsknings- og utviklingsavdelingen i Knauf Insulation er han så absolutt kvalifisert for oppgaven med sin brede erfaring med de nyeste, banebrytende mineralull- og lydplateløsningene.

Woman working on computer with baby next to her

”Det siste året har det vært en enorm etterspørsel etter Knauf Insulations akustikkløsninger for private hjem, siden stadig flere ønsker bedre lydisolering av hensyn til egen helse og trivsel,” sier han.

”Under normale omstendigheter før COVID-19 sov vi da andre folk sov, og de fleste av oss var ikke hjemme på dagtid. Nå legger vi merke til alle rundt oss, døgnet rundt, hele uken.

”Et annet problem er at alle er hjemme samtidig og jobber, har undervisning og ser på støyende skjermer samtidig som de må lære å leve med støy fra vaskemaskiner, mikrobølgeovner og andre husholdningsapparater.”

Woman at computer at home

 

Beregning av kostnader knyttet til støyforurensning

Hvordan kontinuerlig støyforurensning virker inn helse og trivsel er godt dokumentert. Forskning utført av Verdens helseorganisasjon viser at det gjennomsnittlig koster Europa 40 milliarder euro hvert år i tapte arbeidsdager, sykehusinnleggelser, nedsatt produktivitet og lærevansker.

Den samme forskningen konkluderer med at langvarig eksponering for overdreven støy årlig forårsaker anslagsvis12 000 for tidlige dødsfall og bidrar til 48 000 nye tilfeller av hjertesykdom på grunn av for lav oksygentilførsel.

I tillegg lider 22 millioner europeere av kroniske “plager”, alt fra irritasjon til angst, og 6,5 millioner opplever vesentlige søvnforstyrrelser – alt dette kan igjen utløse hjerte- og karsykdom, uopplagthet og nedsatt produktivitet.

 

Støy reduserer produktiviteten med 66 %

En spørreundersøkelse gjennomført i Storbritannia viser at overdreven støy i kontorlandskaper gir 66 % lavere produktivitet, mens det gjennomsnittlige støynivået i et klasserom er 72 decibel — nesten på nivå med en støvsuger. Det gjenstår fremdeles å undersøke hvordan støy har påvirket oss hjemme under pandemien.

”Med riktig akustisk isolering er det enkelt å oppnå en reduksjon på 10 decibel, noe som vil gjøre stor forskjell for livskvaliteten."
Maro Puljizević, Core R&D Department Project Manager for Acoustics

Uansett hva som skjer etter pandemien, anbefaler Maro å ha en systematisk tilnærming som vektlegger tre områder — utvendig, innvendig og mekanisk støy — av hensyn til vår akustiske helse.

”Innendørs er det ikke tilstrekkelig å sette opp en gipsplate og håpe på det beste. Et stivt materiale festet til en stiv vegg vil faktisk forsterke støyen,” sier han.

 ”Med riktig akustisk isolering er det enkelt å oppnå en reduksjon på 10 decibel, noe som vil gjøre stor forskjell for livskvaliteten. Du vil ikke kunne høre samtaler eller roping fra naboen, og ikke kunne skjelne hvilken Netflix-serie de ser på.”

 

Skreddersydd lydisolering

Fiberstrukturen i Knauf Insulations mineralull er svært effektiv når det gjelder å absorbere lyd, og finnes i ulike tykkelser og tetthetsgrader.

Serien inkluderer en helt ny serie med svært effektiv lydisolasjon. Utvendig kan mineralull festes til yttervegger eller kombineres med fasadebeslag som gir en tiltalende utførelse.

Window in office

”God akustisk ytelse avhenger av hvor myke, elastiske og fleksible produktene som benyttes, er, og vi kan kombinere ulike typer og fininnstille parametrene deres og måten de fungerer sammen med våre gipsplater eller treullplater på for å sikre maksimal ytelse,” sier Maro.

I tillegg til usedvanlig god støyhåndtering presterer våre systemer og løsninger utrolig bra med hensyn til energisparing og A1 brannsikkerhet.

Stillegående og effektive luftrensesystemer

”Et annet viktig aspekt ved pandemien har vært betydningen av regelmessig tilførsel av frisk luft, enten ved å åpne vinduer — som gjør at man hører støy utenfra — eller å la klimaanlegget gå konstant, noe som kan påvirke den  akustiske trivselen hvis systemet ikke er isolert,” sier Maro.

Uisolerte klimaanlegg fungerer ofte som en trompet og forsterker støy gjennom en labyrint av metallrør.

”Vi tilbyr HVAC-isoleringsløsninger som er brannbestandige og bidrar til å hindre bakterievekst i kanaler, men like viktig er deres glimrende lydabsorberende egenskaper, som reduserer mekanisk støy.”

Hvis året som har gått, har lært oss viktigheten av akustisk helse, har vi også lært at det ikke er nødvendig å akseptere bygg som ikke er bra for oss.

”God lydisolering er ikke lenger noe som kun er begrenset til hoteller, kinoer eller teatersaler, men er nå i ferd med å vinne innpass i hjemmene våre. Og det er gode nyheter. Alle fortjener et rolig og fredelig liv,” sier Maro.

Company news
SUSTAINABILITY JOURNEY 2023 HIGHLIGHTS’ RAPPORT

BLI MED PÅ VÅR ‘SUSTAINABILITY JOURNEY: 2023 HIGHLIGHTS’ RAPPORT

Vi er stolte av å presentere vår internasjonale ‘Sustainability Journey: 2023 Highlights’. I denne rapporten presenteres Knauf Insulations fremskritt innenfor bærekraftstrategien med fokus på sikkerhet, medarbeiderengasjement, reduksjon av karbondioksid og den sirkulære økonomien. Den belyser også hvordan våre forsknings-, ressurs- og renoveringsinitiativer for 2023 setter energieffektivitet i sentrum for bedre bygninger.

30.11.2023
Knauf_Insulationa_Digital_Stand_Bygg_Reis_Deg_2023

Velkommen til vår stand på Bygg Reis Deg!

Hjertelig velkommen til Bygg Reis Deg!

Neste uke går årets Bygg Reis Deg av stabelen. Hjertelig velkommen til vår stand, Hall C, C03-32! Der vil Erland Brørby, Leif Sundal, Cato Remstad og Kenneth Ingemarsson gi deg informasjon om våre isolasjonsprodukter og hvordan vi kan hjelpe deg.

Tid: 18-21 oktober
Stand: Hall C, C03-32
Plats: Bygg Reis Deg, Nova Spectrum, Lillestrøm, Oslo
 

Seminar om "Framtidens Isolering"!

Bli med oss på Fokus på Bygg Reis deg for et spennende 30-minutters seminar om "Framtidens Isolering". Vi vil diskutere økte krav til miljøvennlighet, Ecose-teknologien, EPDer, effektiviteten av løsullisolasjon og fordeler for Timber Frame Manufactures. Dette er en mulighet du ikke vil gå glipp av.

Tid: Onsdag 18/10 kl 12.00 – 12.25.
Plats: 
Utstillerscenen i hall D.


Vi ses på Bygg Reis Deg!

15.10.2023