Espen var skeptisk – men ble overbevist

By Anonym
november 04, 2016

Espen Rudshaug, prosjektleder hos Skanska Norge AS, var skeptisk til løsull som isoleringsmetode. Testresultater og referanseobjekter overbeviste ham. Lavenergi- og passivhusene i nye Finstad Park i Ski ble isolert med Supafil Frame fra Knauf Insulation.
– Jeg er svært fornøyd – og glad for at jeg ble overbevist.

Finstad Park i Ski, som ligger knapt tre mil sør for Oslo, er et stort byggeprosjekt som omfatter ti huskropper og totalt 262 leiligheter. I snitt har drøyt 70 personer jobber på stedet i fire år, og i 2017 skal hele prosjektet ferdigstilles med de fire siste passivhusene.
Prosjektet startet med tre hus som ble bygd etter dagens myndighetskrav (TEK10), deretter ble det satt opp tre lavenergihus (som skal gi 25 prosent lavere energiforbruk enn dagens krav), og til slutt kommer de fire passivhusene. Det virkelige resultatet har imidlertid blitt bedre.
– Standardhusene er 25 prosent mer energieffektive enn standardkravene. Og lavenergihusene har en energigjenvinning som ligger på 78–79 prosent, altså på grensen til 80 prosent energigjenvinning, som er kravet for passivhus, sier Espen Rudshaug.

Skeptisk først
En viktig forklaring er at alle hus bygges med like yttervegger med en tykk bærende stålkonstruksjon som gir plass til mye isolering. Det som skiller husene fra hverandre, er ganske enkelt vinduenes isoleringsevne samt graden av effektiv varmegjenvinning i ventilasjonen.
– Jeg var først skeptisk til løsull. Jeg har hovedfokus på kvalitet, og jeg var redd for at løsullen ville pakke seg sammen over tid slik at den øvre delen av veggene fikk dårlig isolering, sier Espen Rudshaug.
Men han fikk se den grundige dokumentasjonen som var utarbeidet angående effekten til Supafil Frame. Og dessuten noen referanseobjekter, blant annet i Trondheim.
– Jeg er selvsagt, akkurat som alle andre, fornøyd med at løsull sparer tid og ikke gir unødvendig spill. Dessuten er ikke tømrerne mine akkurat overbegeistret for arbeidet med tradisjonell isolering, sier Espen og ler.

Kvaliteten først
Men det er kvaliteten i arbeidet som er det viktigste, og også der er Espen fornøyd. Selv om han forsikret seg om at jobben ble gjort som han ville.
– Jeg ville ikke få byggelementene levert ferdig isolerte, jeg ville blåse isoleringen på plass. Jeg tror likevel at det er større risiko for at isoleringen pakker seg sammen under transport på lastebil.
Isoleringen ble altså utført på plassen av Ringsaker Takelementer, som produserte veggelementene, samt løsullsentreprenørene Frogner Isolering i Løken og Norsk Husisolering. Alle brukte Supafil Frame fra Knauf Insulation.
– Jeg er spesielt fornøyd med hvordan løsullen fordeler seg i alle krinker og kroker i veggelementene. Det gjør isoleringen garantert effektiv.

Company news
SUSTAINABILITY JOURNEY 2023 HIGHLIGHTS’ RAPPORT

BLI MED PÅ VÅR ‘SUSTAINABILITY JOURNEY: 2023 HIGHLIGHTS’ RAPPORT

Vi er stolte av å presentere vår internasjonale ‘Sustainability Journey: 2023 Highlights’. I denne rapporten presenteres Knauf Insulations fremskritt innenfor bærekraftstrategien med fokus på sikkerhet, medarbeiderengasjement, reduksjon av karbondioksid og den sirkulære økonomien. Den belyser også hvordan våre forsknings-, ressurs- og renoveringsinitiativer for 2023 setter energieffektivitet i sentrum for bedre bygninger.

30.11.2023
Knauf_Insulationa_Digital_Stand_Bygg_Reis_Deg_2023

Velkommen til vår stand på Bygg Reis Deg!

Hjertelig velkommen til Bygg Reis Deg!

Neste uke går årets Bygg Reis Deg av stabelen. Hjertelig velkommen til vår stand, Hall C, C03-32! Der vil Erland Brørby, Leif Sundal, Cato Remstad og Kenneth Ingemarsson gi deg informasjon om våre isolasjonsprodukter og hvordan vi kan hjelpe deg.

Tid: 18-21 oktober
Stand: Hall C, C03-32
Plats: Bygg Reis Deg, Nova Spectrum, Lillestrøm, Oslo
 

Seminar om "Framtidens Isolering"!

Bli med oss på Fokus på Bygg Reis deg for et spennende 30-minutters seminar om "Framtidens Isolering". Vi vil diskutere økte krav til miljøvennlighet, Ecose-teknologien, EPDer, effektiviteten av løsullisolasjon og fordeler for Timber Frame Manufactures. Dette er en mulighet du ikke vil gå glipp av.

Tid: Onsdag 18/10 kl 12.00 – 12.25.
Plats: 
Utstillerscenen i hall D.


Vi ses på Bygg Reis Deg!

15.10.2023