Energieffektiv hotellbygging i vakre Koli nasjonalpark i Finland

By Annika Gillholm
juli 12, 2023

Knauf Insulation Finland har innledet et samarbeid med Lämmin Koti OY i et spennende prosjekt på et hotellbygg i Koli nasjonalpark i Finland. Formålet med samarbeidet er å tilby blåseisolering av høy kvalitet og bidra til økt energieffektivitet i byggeprosessen.

Tero Mäkinen, selger for Knauf Insulation Finland, møtte eieren av Lämmin Koti, Markku Väänänen, på hotelltomten i Koli, der Lämmin Koti-teamet jobbet med isolering av loftet. Lämmin Koti feirer 10-årsjubileet sitt i år og har fra starten av vært spesialisert innen renoverings- og byggeløsninger som forbedrer energieffektiviteten i hjemmemiljøer.
 

Fokuset på blåseull har gitt resultater.

Markku Väänänen uttrykker begeistringen sin for samarbeidet og kommenterer: ”I løpet av de siste årene har vi hatt et sterkt fokus på å installere blåseisolering, og Knauf Insulation har vært en pålitelig samarbeidspartner helt fra starten av. Vi har etablert posisjonen vår i Joensuu og Norra Karelen og er anerkjente for ekspertisen vår innen blåseisolering. ”

Lämmin Koti gjennomfører prosjekter av ulike størrelser, og den økte etterspørselen etter ekstra isolering på grunn av stigende energikostnader har fått både boligforeninger og privatpersoner til å bestille tjenestene deres. I tillegg til disse prosjektene er selskapet nå involvert i det store hotellprosjektet i Koli, der isoleringen av loftet er en viktig del av arbeidet. Selv om byggeaktiviteten har avtatt den senere tiden, har behovet for ekstra isolering fortsatt å øke.

Lämmin Koti har også planer om å utføre flere prosjekter med tilleggsisolering for fasader, der Knaufs Supafil blåseull kan brukes til å forbedre energieffektiviteten ved renovering av eldre bygninger. Selskapet ser et betydelig potensial for denne typen prosjekter i fremtiden og har allerede utført veggisolering i både nye og eldre hus.

Markku Väänänen peker på fordelene med Knaufs Supafil Frame-produkt og forteller at når man blåser inn Knaufs isolasjon i et mørkt og trangt loft, forstår man fordelene ved å blåse med hvit ull. ”Hvit ull er mye mer synlig for installatøren, noe som garanterer bedre arbeidskvalitet”, forteller Markku.
 

Miljøvennlighet handler om mer enn bare å bruke gjenvunne materialer som råvarer.

”Blåseull med lett vekt og stor lastkapasitet er til fordel både for oss og kunden", fortsetter Markku Väänänen. ”Stigende drivstoff- og energikostnader påvirker også oss. Produktet er fremstilt av gjenvunnet glass og har en svært gunstig transportvekt i forhold til de blåste kubikkmeterne. Når vi kan få plass til flere hundre kubikkmeter ull i kjøretøyet vårt, trenger vi ikke å ta unødvendige turer tilbake til lageret. Det passer ekstra godt her i Norra Karelen, der vi har store avstander å dekke.”

”Alt dette er relatert til Knauf Insulations bredere miljøtenking, der fokus ikke bare ligger på råmaterialet, men også på energien som inngår i produksjon og transport. Isolering var tidligere litt som å ha på dunjakke når det var kaldt. Det handlet først og fremst om å holde huset varmt. Vi har lenge gått i bresjen for et bredere syn på miljøvennlighet. Råmaterialet er ikke lenger nok i seg selv, selv om gjenvunnet glass er et utmerket utgangspunkt som råvare for isolering. Det er mange andre faktorer knyttet til produksjon og transport, og disse jobber vi kontinuerlig med å gjøre mer miljøvennlige”, avslutter Markku Väänänen.

Koli Hotel Markku Vaananen Tero Makinen
Koli Hotel installation from outside
Knauf Installation blowing wool in the truck
x
Knauf Insulation Koli Hotel installation blowing wool
Markku Vaananen Lämmin Koti OY
Knauf Insulation Finland Koli Hotel installation