ECOSE® Technology ti år

By Knauf Insulation
april 16, 2020

Fem spørsmål da ...

For ti år siden lanserte Knauf Insulation en ny og revolusjonerende teknologi, ECOSE® Technology. Et bindemiddel produsert av dødt materiale, uten noe tilsatt formaldehyd.

Naturligvis stilte man en rekke spørsmål, fra snekkerne som arbeidet med isolering til byggherrer og besluttende myndigheter.

Slik hørtes det ut den gang. Se det som en liten historieleksjon eller en påminnelse om hvor raskt en ny banebrytende teknologi kan bli en naturlig del av hverdagen.

Hvordan fungerer ECOSE® Technology?

Ved å forvandle naturlig organisk materiale til en inert polymer i en prosess, skapes et eksepsjonelt sterkt bindemiddel som binder partikler sammen, f.eks. mineralullfiber i isolasjon.

Hvorfor er produkter fremstilt med ECOSE® Technology mer bærekraftige med tanke på miljøet enn andre sammenlignbare produkter på markedet?

Produkter fremstilt med ECOSE® Technology er miljømessig mer bærekraftige siden de har den ekstra fordelen at de inneholder en naturlig harpiks som er opptil 70 % mindre energiintensiv enn andre tradisjonelle bindemidler. ECOSE® Technology erstatter tradisjonelle kjemikalier og tilbyr dermed mer avanserte og miljømessig bærekraftige produkter. Ettersom det ikke er tilsatt formaldehyd eller fenol i ECOSE® Technology, bidrar det også til å redusere karbonavtrykket vårt enda mer.

Hvordan skiller mineralull med ECOSE® Technology seg synlig fra tradisjonell mineralull?

Produktene skiller seg ut på grunn av fargen og naturligvis emballasjen. Med den nye teknologien får mineralullen en karakteristisk, naturlig brun farge som vi ikke har valgt, men som

oppstod naturlig! ECOSE® Technology varemerke og logogram er godt synlige på all emballasje der den nye teknologien brukes og er en forsikring om at det valgte Knauf Insulation-produktet ikke er tilsatt verken formaldehyd, akryl, fenol, fargestoff eller kunstige fargestoffer.

Hvorfor valgte man ECOSE® Technology hvis dagens produkter regnes som miljøvennlige?

Miljømessig bærekraft handler om kontinuerlige forbedringer og å presse de tekniske grensene. Vi mener at det alltid er mulig å gjøre forbedringer. Denne utviklingen

ble drevet av vårt intensive forsknings- og utviklingsprogram for å møte ønsket om å gi kundene innovative produkter som oppfyller det økende behovet i markedet for mer miljøvennlige byggematerialer. Samtidig er det en del av en gjennomgripende satsing på økt miljømessig bærekraft i alle aspekter av virksomheten. Ikke minst for å redusere energiforbruket som bidrar til å mindre utslipp av CO2.

Hvorfor brukes ikke ECOSE® Technology i hele sortimentet av Knauf Insulations mineralullprodukter?

Det vil den!! Teknologien har vært brukt med stort hell til glass- og steinull og vil gradvis bli innført i hele sortimentet i tråd med kundenes ønsker.

...og fem spørsmål nå

Ti år er gått siden bindemiddelet ECOSE® Technology ble lansert. I takt med den økte interessen for klima- og miljøspørsmål har også interessen for miljøvennlig isolering fra Knauf Insulations økt.

Men hvordan ser dagens situasjon ut, og hva med fremtiden? Vi stilte noen aktuelle spørsmål til Kenneth Ingemarsson, teknisk sjef og markedssjef i Knauf Insulation Scandinavia.

Hvordan har ECOSE® Technology utviklet seg i sortimentet til KI?

– Svært bra, siden både vi som selskap og kundene våre setter pris på ECOSE® Technology. I dag har vi i prinsippet konvertert alle våre herdede produkter, plater og ruller til ECOSE® Technology. På det svenske markedet har samtlige herdede produkter ECOSE® Technology.

Hvordan har ECOSE® Technology blitt mottatt av bransjen og i miljødebatten?

– Ved miljøsertifisering av eiendom er lavlambda-isolering selvsagt en viktig parameter, men utover det gir vår ECOSE® Technology mange fordeler ved miljøsertifisering. For eksempel understreker miljøsertifiseringssystemet LEEDv4 viktigheten av å redusere utslippene av flyktige organiske forbindelser i luften. Der kan ECOSE® Technology bidra med høyeste poengscore fordi den ikke inneholder tilsatt formaldehyd. Faktum er at ECOSE®-teknologien er sertifisert med høyeste standard av Eurofins, Indoor Air Comfort Gold og har fått A+-merking i Frankrike.

Knauf Insulation tilbyr isolering med stadig lavere lambdaverdi. I dag har isoleringen lambda 35 eller 33, mot tidligere 37. Hvor viktig er lav lambdaverdi?

– Veldig viktig, spesielt på lang sikt! En bygning har lang levetid. Dersom energieffektiviteten forbedres med 5–11 prosent, utgjør det store energibesparelser over tid. Med tanke på de økende kravene til byggebransjen, der lavere energiforbruk har høyest prioritet, er isolering med lav lambdaverdi opplagt veien å gå. ECOSE® Technology sammen med lav lambdaverdi er en uslåelig kombinasjon.

Hvordan ser etterspørselen ut i dag og fremover?

– Miljøkravene øker, både hos byggentreprenørene og hos bestillerne. Dessuten er klimaspørsmålet et av de største spørsmålene globalt, om ikke det aller største. Med det som utgangspunkt kan man ikke konkludere annerledes enn at etterspørselen øker etter isolering som ligger i forkant når det gjelder lambdaverdi og oppfyllelse av øvrige miljø- og bærekraftskrav.

Hva kan bli neste utviklingstrinn for Knauf Insulation? Hva fokuserer forskningen på nå?

– I vår europeiske organisasjon pågår det et stadig forbedringsarbeid. Som eksempel kan jeg nevne at det finnes over 20 registrerte patenter koblet nettopp til ECOSE® Technology. I tilknytning til hovedkontoret i tyske Iphofen har vi et stort, eget laboratorium som er akkreditert for lignende tester. I tillegg har alle fabrikker sine egne laboratorier.

Company news
SUSTAINABILITY JOURNEY 2023 HIGHLIGHTS’ RAPPORT

BLI MED PÅ VÅR ‘SUSTAINABILITY JOURNEY: 2023 HIGHLIGHTS’ RAPPORT

Vi er stolte av å presentere vår internasjonale ‘Sustainability Journey: 2023 Highlights’. I denne rapporten presenteres Knauf Insulations fremskritt innenfor bærekraftstrategien med fokus på sikkerhet, medarbeiderengasjement, reduksjon av karbondioksid og den sirkulære økonomien. Den belyser også hvordan våre forsknings-, ressurs- og renoveringsinitiativer for 2023 setter energieffektivitet i sentrum for bedre bygninger.

30.11.2023
Knauf_Insulationa_Digital_Stand_Bygg_Reis_Deg_2023

Velkommen til vår stand på Bygg Reis Deg!

Hjertelig velkommen til Bygg Reis Deg!

Neste uke går årets Bygg Reis Deg av stabelen. Hjertelig velkommen til vår stand, Hall C, C03-32! Der vil Erland Brørby, Leif Sundal, Cato Remstad og Kenneth Ingemarsson gi deg informasjon om våre isolasjonsprodukter og hvordan vi kan hjelpe deg.

Tid: 18-21 oktober
Stand: Hall C, C03-32
Plats: Bygg Reis Deg, Nova Spectrum, Lillestrøm, Oslo
 

Seminar om "Framtidens Isolering"!

Bli med oss på Fokus på Bygg Reis deg for et spennende 30-minutters seminar om "Framtidens Isolering". Vi vil diskutere økte krav til miljøvennlighet, Ecose-teknologien, EPDer, effektiviteten av løsullisolasjon og fordeler for Timber Frame Manufactures. Dette er en mulighet du ikke vil gå glipp av.

Tid: Onsdag 18/10 kl 12.00 – 12.25.
Plats: 
Utstillerscenen i hall D.


Vi ses på Bygg Reis Deg!

15.10.2023