Acoustic fjerner uønsket lyd

By Knauf Insulation on desember 03, 2020

Det stilles stadig høyere krav til lydisolerende egenskaper for bygninger. Knauf Insulation lanserer derfor lydabsorberende plater og ruller på det skandinaviske markedet.

– Knauf Acoustic plater og ruller er lette å installere og er utformet for å fungere optimalt ved standardinstallasjon av både stål- og trestendere i innervegger, sier Kenneth Ingemarsson, teknisk sjef i Knauf Insulation Skandinavia.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) forstyrres halvparten av befolkningen i Europa av uønsket lyd i boligene sine. Det kan være støy utenfra, fra naboer eller fra selve bygningen, for eksempel lyd fra vann og avløp.

– Og hver femte innbygger i Europa forstyrres regelmessig av uønsket lyd mens de sover, sier Maro Puljizević, prosjektleder ved Knauf Insulations sentrale forsknings- og utviklingsavdeling i slovenske Škofja Loka og ekspert på akustikk.

Støy og uønsket lyd, både i hjemmet og på arbeidsplassen, har fått stadig større oppmerksomhet den siste tiden, ifølge ham.

– I mange år har det vært fokus på isolasjon for å spare energi og penger. I de siste årene er det brannbeskyttende egenskaper som har kommet i søkelyset. Nå ser vi en økende interesse for isolasjonens akustiske egenskaper. Hvorfor? Markedet – til sjuende og sist de som bor og jobber i bygningene – krever det.

«Secret of acoustic»

Knauf Insulations lydabsorberende plater og ruller, Acoustic, er designet for standardinstallasjon av stål- og trestendere og er derfor tidsbesparende ved installasjon.

– Ved dimensjonering av lyd er det viktig å følge kravene fra myndighetene, sier Kenneth Ingmarsson.

Acoustic er laget av glassfiberull med ECOSE® Technology som bindemiddel. Men resten er, som Maro Puljizević sier, «secret of acoustic».

– Gode akustiske egenskaper har så mange parametere: densitet, fiberens struktur, hvordan fibrene veves sammen, mengden bindemiddel og mye annet. Produktet skal dessuten være enkelt å jobbe med og fungere optimalt sammen med de øvrige konstruksjonsdelene.

Support hele veien

Også Kenneth Ingemarsson har merket en økt interesse for akustisk ved nybygging, i tillegg til de allerede høye kravene til varmeisolering, brannbeskyttelse og miljøtenking.

– Derfor tilbyr vi teknisk support hele veien fra design av bygningen til endelig installasjon av produktene våre. På den måten garanteres full funksjonalitet, også når det gjelder akustikk.

Verdien av teknisk support er også noe som Maro Puljizević er opptatt av.

– Små feil ved installasjonen kan få stor negativ innvirkning på funksjonen, og derfor bidrar vi gjerne med vår ekspertkunnskap.